TAC MAHAL
Dünyanın yedi harikasından biri olan ve aşk için inşa edilen, en büyük, en güzel anıt olarak kabul edilen yapıdır.
Tac Mahal Babür İmparatorluğunun 5. hükümdarı Şah Cihan tarafından o zamanki İmparatorluğun başkenti olan Agra Şehrinde Junna nehrinin kıyısına yaptırılmış muhteşem anıtsal yapıdır ve Tac Mahal dünyanın en çok ziyaret edilen yapılarından biridir. Eser aynı zamanda Hindistanın en çok ziyaret edilen turistik mekanıdır.
Şah Cihan büyük aşkla sevdiği eşi Ercüment Banu'nun ölümü üzerine sevgili eşi için bir türbe yaptırmaya karar verir. ve türbe saf aşkı sembolize edecek şekilde güzel, iç açıcı aynı zamanda muhteşem olmalıydı bunun için dünyanın en yetenekli ustalarını bulacak hazinesini bu esere harcamak üzere onların emrine verecekti bu nedenle Mimar Sinan'ın talebeleri olan Mehmet İsa Efendi, Mehmet İsmail Efendi ve yapıdaki yazıları yazan hattat Sardar Efendi eserin yapımı için Şah Cihan tarafından İstanbul'dan, Hindistan'a davet edilmişlerdir. 1630'da inşasına başlanan eser yaklaşık 22 yıl sonra 1652'de tamamlanmıştır. ve tamamlanan bu eser dünyanın en muhteşem türbesi halini almıştır.
Tac Mahal'in yapımında parlak ince mermerler kullanılmıştır. İncilerle, yakutlarla, zümrüt ve pırlantalarla donatılmıştır. Öylesine parlak ve zariftir ki mehtaplı gecelerde bile Ay'dan daha parlak görülür. Tac Mahal günün her saati belirli renklere bezeniyor. Gün batımında beyaz mermerle yapılmış eserin rengi pembe-turuncuya dönüyor.
Tac Mahal ay ışığında farklı gün ışığında farklı renklere bürünüyor.
Kadınların duygularının gün içerisindeki değişimine benzetilen, Tac Mahal gün ışığı ile mat beyazlığı rengine,
Ay ışığında ise muhteşem süt beyazı rengine bürünüyor.
Tac Mahal Dolunay zamanlarında geceleri ziyaretçi akınına uğruyor. Normalde akşam saat 19.00'da ziyarete kapanan anıt, dolunay zamanlarında dört gün süreyle gece yarısına kadar açık tutuluyor.
Yorumlar
Yorum Gönder