CASA MİLA

(Fantastik yapı)




Gaudi'nin masalsı yapıtı olan Casa Mila'yı (1906-1912) yılları arasında "Pere MİLA" adındaki bir iş adamı için tasarlanmıştır. Bina dönemin mimari yapılarından ve estetik anlayışından oldukça aykırı bir tarza sahip olduğu için ilk başlarda eleştirilere maruz kalıyor, Tamamen doğal taşlardan inşa edilen tek renk bu binaya "La Pedra" (Taş Ocağı), ismi takılıyor




Ancak o dönemlerde aykırı bulunan bu bina 1984 yılında UNESCO tarafından dünya kültür mirası ilan ediliyor ve önemi her geçen gün artıyor.




Bina öylesine güzel tasarlanmıştır ki tam ortası boş bırakılarak geniş avlu oluşturulmuş ve binadaki tüm dairelere güneş girmesi sağlanmıştır.




Gaudi doğaya hayran ve doğada gördüklerini sürekli yapıtlarına yansıtan biridir. yapıtlarında sürekli akıp giden bir masalsı anlatımı dışa vurmaktadır. Casa Mila'da bunlardan bir tanesidir.



20,5 € giriş ödenerek muhteşem çatıya çıkabilir ve bu yapıtı daha yakından inceleyebilirsiniz. 
Binanın çatı katında ise  Gaudi hakkında bilgiler, binanın yapım aşamasını anlatan belgeler, binanın eski resimleri ve binanın maketini görebilirsiniz.




Ayrıca Casa Mila'nın şuan içinde ofisler ve daireler bulunmakta ve bu masalsı fantastik dünyada halen insanlar yaşamaktadır.











Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar