MARAKEŞ


(Djemaa El Fnaa Meydanı)

Atlantik ve Fas arasında bir geçiş noktasıdır. Fas'ın orta kısmında bulunur. ayrıca ülkenin ilk başkentidir.
Marakeş iki bölümden oluşur. Medina denilen eski şehir ve Ville Nouvella denilen yeni şehir.
Marakeş Medinaya, Medinada Djemaa El Fnaa'nın bağlıdır.
19.yy'la kadar bu meydanda idam cezalarının infaz edildiği ve kolera hastalığından ölenlerin toplandığı bu devasa meydan günümüzde turistik noktasıdır.
Djemaa El Fnaa UNESCO tarafından kültürel yaşamı sürdürmek amacı ile koruma altına alınan ilk meydandır. 

Bu meydanın iki farklı yüzü vardır.

1. Sabahtan akşam saat 18.00'a kadar


2. Akşam 18.00'dan gece saat 02.30'a kadar olan yüzüdür. her bir yüzünden ayrı yaşamlar farklılıklar var.






Meydanda yılan oynatıcıları, sokak aktarları, turistleri eğlendirmek için maymunlar, geleneksel kıyafetli çaycılar, Argan yağı satıcıları, kınacılar (Hennacılar), ve birçok sokak satıcıları bulunmakta bunun yanında Djemaa El Fnaa meydanında akşamları gece geç saatlere kadar sokak restaurantları var ve burada yumurtadan et'e salyangozdan ekmek arası birçok yiyecek ve  içecekler fasın meşhur naneli çayına kadar herşey bulunmaktadır.

Bu meydanda çok sayıda yılan oynatıcıları bulunuyor ancak meydandaki küçük yılanlara dokunmak yasak çünkü yılanların üzerine insan kokusu siniyor ve büyük yılanlar onlara zarar veriyor.





Meydanda sabah ve akşam turistleri hem eğlendirmek hemde kültürlerini tanıtmak için faslılar geleneksel müziklerini yapıyorlar.





Djemaa El Fnaa meydanında sokak aktarları sabun, koku, argan yağı, sürme gibi malzemeler yanında ( kokarca kuyruğu, geyik boynuzu, kurutulmuş sıçan, bukalemun, kökler, saplar, boynuzlar, kurutulmuş kirpi gibi büyücülükle ilgili malzemeleride satıyorlar. Çünkü üstü kapalıda olsa Fas'da büyücülük başta kadınlar arasında olmak üzere çok yaygın. Ayrıca meydanda kullanılmış ikinci el dişlerde satılmakta :)


Meydanda çok sayıda  hennacılar var ve  bu hennacılar geleneksel motiflerle sizlere kınalar yakıyorlar kınalarınızla bir yandan Fası gezerken diğer yandan onlardan biriymiş gibi hissedebiliyorsunuz.




Djemaa El Fnaa meydanında geceleride tezgahlar kuruluyor ve burası bir açıkhava restaurantları haline dönüşüyor. Yerli ve yabancı turistler buraya gelerek karınlarını doyurabiliyor. Faslılar bu meydanda çok sevdikleri salyangozları alarak afiyetle yiyebiliyor.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar